Grenzen, uitdagingen en ruimte.

Deel 4.

De zomervakantie begon en mijn dochter was inmiddels 4,5 jaar. Een leeftijd waarop ze meer begint te snappen, verbanden begint te leggen en weer andere dingen wil.

Het was opnieuw balans zoeken. De negatieve spiraal is er sneller dan je denkt als je een paar weken weinig slaapt. Ook al ben ik coach, ik schaam me er niet voor hulp te zoeken. Mijn dochter is mijn grootste drive en inspiratie om meer te leren. Verder te zoeken naar mogelijkheden. Die vond ik een zeer goed medium en een homeopaat.

Ze had moeite met de aarde, wilde hier niet zijn. Dat klinkt heftig maar voor sommige ouders wellicht herkenbaar. Edelstenen en een goede Bach bloesem hebben veel rust gegeven. Ze bleek ook last te hebben van straling dus geen babyfoon meer.

Slapen was een drama. Haar hoofd liep om en wat we ook deden, ontprikkelen lukte niet. Ze zit in de fase van (nog) meer vrijheid willen en zelf doen. Voor mij heel moeilijk want ik hou van rust en regelmaat. We doen nog steeds het hele naar bed-gaan-ritueel maar ze mag daarna lekker kleuren, prikken, knippen enz. Dat houd in dat ze soms pas om 21uur gaat slapen. Hoe voller haar hoofd en dat is vaak na twee lange dagen op school, hoe later het wordt. Ze gaat zelf slapen zonder strijd en heeft geen boze buien meer midden in de nacht.

Vrijheid krijgen om zelf op haar tempo te ontprikkelen was nieuw voor ons. We hebben altijd zelf de signalen moeten zien en erkennen om vervolgens haar te helpen. Nu doet ze het zelf. Sommige grenzen los kunnen laten en vertrouwen hebben dat hoe jong ze ook is, ze kan het.

Natuurlijk gaan we nog steeds naar het bos of het strandje en hebben we inmiddels een volkstuintje. Het vraagt wat meer want er is ook nog het ding genaamd uitdaging. Nu komt het klimmen in bomen en de ‘off road’ routes.

Ook al ging het met horten en stoten want papa en mama zijn niet zo snel als dochterlief hebben we de balans weer terug. Op naar de volgende fase!

We blijven leren net als onze dochter en die vrijheid geven we elkaar in alle liefde.

Alle stappen die nodig zijn om je kind te helpen te geven wat het nodig heeft kon ik niet allemaal in mijn verhaal kwijt maar wel in de cursus Hooggevoelig en Strong-willed kind. Meer weten? Klik hier en kijk onderaan de pagina.