Praktijk Groei in Vrijheid. What’s in a name?

De naam groei in vrijheid kwam spontaan in me op. De naam werpt voor sommige mensen vragen op. Vrijheid is omstreden en niet vanzelfsprekend. Toch koos ik voor deze naam die mij niet meer los liet. In deze blog leg ik uit wat vrijheid voor me betekend.

Ik groeide op in een omgeving waar ik altijd buiten tussen de dieren kon zijn. Dieren oordelen niet en geven hun liefde onvoorwaardelijk. Ik kon heerlijk zwerven over het land van de buren die allemaal boeren waren.

Op school leerde ik dat mensen een mening hebben en dat die helaas niet altijd positief zijn. Ik begon me al gauw bewust te worden van mezelf en wat ik droeg tot ongenoegen van m’n moeder. Als hooggevoelig kind had ik maar al te snel door wat de verwachtingen van iedereen waren. Ik begon m’n eigen hokje te creëren.

Ik begreep toen niet waarom ik zo graag wilde dat iedereen aardig tegen elkaar deed. De kindjes die buitengesloten werden wilde ik helpen om vervolgens zelf buiten de groep te vallen. Altijd op zoek naar harmonie en tegelijk zo gevoelig voor negativiteit.

Op m’n 18de kwam ik erachter dat ik hooggevoelig was. Een wereld ging open en daarmee een lange mooie leerweg. De enorme druk die ik altijd voelde was mijn eigen gevangenis. Altijd onzeker zijn kost heel veel energie. Het verlangen naar de goedkeuring van mijn ouders en andere was een enorme beklemming. Het belemmerde mij te zijn wie ik werkelijk wilde zijn. Vliegen is onmogelijk als je vleugels op je rug vast geplakt zitten.

Tijd om alles van me af te gooien en ja dat heb ik in stapjes gedaan en doe ik nog steeds elke dag weer. Hooggevoelig zijn is nu mijn kwaliteit geworden.

Mijn eigen dochter heeft mij vanaf dag 1 laten kennis maken met de (heel)  hooggevoelige kinderen van nu met hun sterke hang naar zijn wat ze willen zijn. Jarenlang in het werkveld waar deze kinderen vooral opvielen doordat ze zoveel van ons vroegen waar geen tijd voor was.  Dankbaar ben ik nu dat ze mij de lessen geeft die me in staat stelt tijd te nemen om nog meer te leren

Kinderen leren om te gaan met hun hooggevoeligheid in deze turbulente wereld en tegelijk ruimte geven aan hoe ze zijn, hun autonomie is echt een uitdaging. Ik zie ze als de pioniers van deze tijd en hoe prachtig is dat!

Voor mij is dat vrijheid. De mogelijkheid te mogen zijn wie je bent en hierin een leven lang te mogen groeien. Groei in Vrijheid.