Tip 3

Massageverhalen.

Aanraking vinden de meeste kinderen fijn. Je maakt daarmee stofjes aan die ontspannend werken, het geeft zelfvertrouwen over het eigen lichaam en het is goed voor jullie band.

Je hoeft hier geen ervaring in te hebben.

Mijn dochtertje heb ik vanaf het begin gemasseerd, vaak gewoon op gevoel. Inmiddels is ze bijna 4 en wil ze dat niet meer. Veel oudere kinderen krijgen er op een gegeven moment genoeg van. Wat veel kinderen wel erg leuk vinden en ook fijn is voor degene die aanraking moeilijk vinden is een massageverhaal.

Massageverhalen kun je op allerlei manieren doen. Met kleding of zonder, op de rug, armen of benen, het maakt niet uit, zolang het maar goed voelt voor beiden.

Er zijn er genoeg te vinden op internet maar je kunt ze ook zelf verzinnen. De jongere kinderen vinden het liedje ‘hansje pansje kevertje’  of  ‘in de maneschijn’ vaak leuk.

 

Hieronder geef ik een voorbeeld.

 

Pepernoten bakken.

Eerst even alle ingrediënten bij elkaar zoeken. (Plukjes op de rug en doe alsof je iets neer zet.)

De mengkom pakken en alles erin doen en ik ga het door elkaar mengen.  (Tikken op de rug, rondjes vegen en zachtjes kneden.)

Mmm, misschien nog wat extra kaneel? (Zachtjes als regen tikken op de rug.)

Zooo, nog even alles goed door elkaar kneden. (Lekker los kneden, luister goed naar wat je kind fijn vindt dus niet te snel en te hard.)

Nu een grote bonk van maken. (Vegen op de rug naar 1 punt.)

Een stukje van de bonk plukken en dan ga ik er mooie bolletjes van maken. (Pluk op de rug en veeg over de rug alsof je aan het rollen bent.)

Nog een paar bolletjes…een gek poppetje, hihi.. zo nu is het deeg op. (Voorgaande punt nog een aantal keer en een leuke smiley.)

Nu nog in de oven, mmm wat gaat dat lekker worden. (Blaas over de rug en veeg zachtjes als de wind.)

Pepernoten eten! Mjam, mjam, jammm. (Pluk over de rug als een koekiemonster.)

 

Al zin om ze echt te gaan bakken? Ja, spelen met deeg is ook heel ontspannend.

 

Is je kind hiervoor te groot? Er zijn ook verhalen voor grotere kinderen. Woorden op elkaars rug schrijven en dan het woord raden is een variatie.

Heb je meerdere kinderen? Ga dan voor elkaar zitten als een treintje en zorg dat je zelf aan de kant zit waar niemand achter zit. Natuurlijk kun je na het verhaal van positie wisselen want kinderen doen dan het ook graag bij andere. Zorg dat je het eerst zelf doet en het kind voor je het na doet bij zijn broertje of zusje. Doe je het vaker kunnen jullie het wel allebei tegelijk met het verhaal doen.

Doe het op een moment waarop je kind al wat rustiger is, bijvoorbeeld na het douchen, voor het slapen en na het buiten spelen. Vind je kind het spannend begin dan met iets korts zoals: De maan is rond, de maan is rond, twee ogen, een neus en een mond.

Veel kriebelplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *