Tip 4

 

 

 

Stenen.

Mijn dochter kon nog niet lopen toen ik merkte dat ze het geplons van stenen in het water al heel fascinerend vond. Al snel wilde ze het zelf en vond ze het heerlijk om stenen te zoeken, hoopjes te maken en ze een voor een in het water te gooien. Later ging het met handen tegelijk.

Iemand vroeg een keer aan mij. Wat doe je toch zo lang op dat kleine strandje aan de Rijn?

Ja, wat doen we eigenlijk? Steentjes verzamelen, in het water gooien, steentjes in vormpjes leggen, bruggetjes maken met grote stenen in het water, stenen meenemen en beschrijven of verven.

Het hoeven niet perse grote stenen te zijn. Het kunnen ook kiezelsteentjes of brokjes klei om in een slootje te gooien zijn. Blaadjes die je mee laat voeren met de stroming.

Zeker kinderen van een jaar of 8 beginnen steeds meer te snappen van symboliek. Kinderen die het even moeilijk hebben kun je bootjes laten maken van bladeren en takjes en elke vervelende gedachte met het bootje weg sturen. Flink er achteraan blazen zodat het bootje snel wegvaart.

Dit kan ook met stenen. Grote stenen met een zware gedachte en kleine voor de wat minder moeilijke gedachten. Kijk naar de ringen die de plons maakt en wacht tot deze helemaal verdwijnt. Zie je dat het langer duurt voor de ringen van de zware gedachten helemaal zijn verdwenen?

De jongere kinderen genieten vooral van het gevoel wat het zand, de stenen en het water hen geeft. Lekker fysiek bezig zijn, werkt erg ontspannend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *