Voor wie?

  • Slapen

Kan je kind moeilijk in slaap komen omdat hij/zij de hele dag herbeleefd of ligt te piekeren? Als ouder kun je je kind hier goed bij helpen. Samen kunnen we kijken wat voor jullie het beste werkt.

Komt je kind wel in slaap maar wordt het midden in de nacht vaak wakker, schreeuwt, heeft nachtmerries, huilt of lijkt niet meer moe te zijn? Ook dan is er veel aan te doen zodat je kind en jij weer de nacht goed door komen.

  • Eten

Elke dag weer drama aan tafel? Wil niets en eet niets of is juist het drinken een probleem? Hier kan vaak een onderliggend probleem de oorzaak zijn. Als een kind ergens mee worstelt of spanning ervaart, kan het letterlijk ‘vol’ zitten. Misselijkheid en buikpijn kunnen zeker een rol spelen, zelfs oudere kinderen zijn zich hier niet altijd bewust van.

Zowel op het gebied van de oorzaak achterhalen als voeding kunnen we kijken wat passend is en werkt voor jullie.

  • Hooggevoeligheid

Heb je een vermoeden en wil je meer weten of weet je dat je kind hooggevoelig is?

Loop je tegen dingen aan of wil je adviezen over hoe je je kind beter kan ondersteunen? Er zijn verschillende fijne technieken en tips waarbij je je kind kan helpen net die stap wel te nemen. Zo werk ik onder andere met helende verhalen en daarbij horende opdrachten waardoor het kind meer vertrouwen in zichzelf krijgt om bijvoorbeeld wel die enge spreekbeurt te geven.

  • Hooggevoelig en Strong-Willed

Het is wat tegenstrijdig maar ook kinderen die hooggevoelig zijn, kunnen een sterke wil hebben. Het is een combinatie van karaktereigenschappen.

Wat het niet altijd makkelijk maakt is dat straffen, corrigeren of streng praten het vaak alleen maar erger maakt. Maar hoe kan ik mijn kind wel laten luisteren?

Deze kinderen zoeken vaak ook meer prikkels, willen meer uitdaging en gaan daarbij ongemerkt over hun grenzen heen. Een treffend citaat van Alaine Aron is: “one foot on the gass and one foot on the break”.

Heftige uitbarstingen die vanuit het niets lijken te komen, slecht slapen, brutaal gedrag, niets willen of juist iets willen wat niet kan en daar een enorm drama van maken zijn dingen die geregeld voor komen.

Als Hooggevoelig en Strong-Willed specialist kunnen we samen in een oudergesprek kijken wat er omgaat in je kind en gaan we stap voor stap een toolkid voor jezelf maken waarmee je in een positieve spiraal komt.

  • Driftbuien

Ach ieder kind heeft weleens een driftbui. Heel fijn als je dat hoort maar jij bent degene die er elke dag weer voor staat. Jouw emmertje raakt ook weleens vol en met al dat vuurwerk is het niet erg gezellig. Ligt je kind weer krijsend op de grond omdat hij perse een snoepje in de winkel wilde? Hoe ga je daar mee om of hoe kun je dat voorkomen? Zeker peuters of kinderen met een sterke wil is het niet altijd te voorkomen maar om er uit te komen en de buien te verminderen kunnen we samen veel aan doen.

  • Angsten

Moeite met wennen, verjaardagen, nachtmerries, toetsen op school, zwemmen enz enz. Elke angst kent een begin en is gaan wortelen. Wanneer is het begonnen en wat kunnen we nu doen? Vaak is het werken aan zelfvertrouwen, veiligheid geven, de situatie in kleinere stapjes maken voldoende. Hoe en welke technieken ik gebruik kun je lezen onder het kopje ‘begeleiding’.

  • Onzeker

Durft je kind veel niet te ondernemen omdat hij/zij denkt het niet te kunnen? Sommige kinderen kruipen in hun schulp, verbergen het of worden juist heel boos. Onzekerheid kan dan de trigger zijn. Samen met je kind, afhankelijk van de leeftijd, kijken we naar manieren om hiermee om te gaan en werken we aan het zelfvertrouwen.

  • Faalangst

Thuis ging het zo goed met het oefenen van haar spreekbeurt maar op school slaat ze compleet dicht? Hij wil echt niet naar het volgende groepje met zwemmen, wat we ook proberen. Herkenbaar? Faalangst kan zich in heel veel dagelijkse situaties uiten. Dit overlapt veel met angsten en onzekerheid en we kunnen veel doen om je kind te ondersteunen.

  • Prikkelgevoelig

Je herkent je niet in de lijst van hooggevoelige eigenschappen maar je kind is toch weleens overprikkeld? Onverklaarbare huilbuien? Drama uit school? Bij harde geluiden gaat ze hard huilen? Schoenen zitten nooit goed? Je kind hoeft zeker niet hooggevoelig te zijn om ergens gevoelig voor te zijn. Het ene kind (of volwassene) heeft een kleinere emmer dan de ander, een druppel kan geen kwaad maar vele druppels bij elkaar laten de emmer overlopen.

Veel kinderen hebben een zintuig(en) wat heel goed ontwikkeld is. Leuk als je gevoelige smaakpapillen hebt en je wilt kok worden maar het kan ook heel onhandig zijn als je iets nieuws wilt proeven.

Hier is het vooral kijken welke praktische tips en tricks voor jullie werken.

  • Concentreren

Vind je kind het moeilijk zich op een ding te richten? Raakt het op school constant afgeleid door van alles?

Ik werk niet met stempels maar kinderen die gediagnostiseert zijn op ADHD, ADD, Autisme, PDD-NOS etc. kunnen beter naar iemand gaan die daarin is gespecialiseerd.

Twijfel je daar echter aan en wil je kijken of je kind baat heeft bij oefeningen om te ontspannen en meer zelfvertrouwen, mag je natuurlijk altijd contact op nemen.

Er zijn vele manieren waarmee we je kind kunnen helpen zich bijvoorbeeld op school beter te concentreren.

Kinderen die zich om wat voor reden ook niet veilig voelen bijvoorbeeld, het wordt gepest of oma is net overleden, hebben simpelweg teveel aan hun hoofd om er nog meer bij te moeten stoppen. We kijken dan eerst hoe we je kind zich weer goed en veilig kunnen laten voelen. Vaak lost het concentratieprobleem zich vanzelf op.

Wil je weten hoe ik jouw kind kan helpen?

Klik hier.